Info Pacienți

” Tot ceea ce trebuie știut înainte și după vizita la Uromed ”

Pentru ca rezultatele analizelor medicale pe care le faci să fie cât mai corecte, îți oferim câteva informații benefice care îți vor fi de folos.

În ceea ce privește recoltarea probelor, acestă procedură este efectuată de personal specializat, cu o experinență vastă în domeniu.

De asemenea, probele vor fi interpretate în cadrul laboratorului nostru.

Mai jos vei găsi o informații privind pregătirea pentru recoltarea probelor, în cazul mai multor analize și proceduri medicale.

  • Pregătire pentru Ecografie
  • Pregătire pentru Analize sânge
  • Pregătire pentru Analize de urină
  • Pregătire pentru Spermocultură / Spermogramă
  • Pregătire pentru Examenul de secreție uretrală / prostatică

 Ecografia este o metodă imagistică de diagnostic bazată pe ultrasunete. Ea este folosită pentru a vizualiza diferite structuri cum ar fi mușchi, tendoane, organe interne. Ecografia permite deteminarea în timp real și neinvaziv a dimensiunilor, fapt ce facilitează și evaluarea structurii interne a organelor și evidențierea unor leziuni.

Ecografia se folosește de mai mult de 40 de ani și a devenit una dintre cele mai larg utilizate unelte de diagnostic în medicina modernă, fiind o metodă sigură deoarece nu utilizează radiații ionizante nedorite.

Ecografia este de asemenea utilă și în scop intervențional, în prelucrarea de biopsii ghidate sau în litotripsie (spargerea pietrelor).

Pregătirea pacientului pentru  ecografie abdominală:

  1. post alimentar (inclusiv băuturi acidulate și cafea) cu cel puțin 6 ore înainte de investigație
  2. se vor bea 1-1.5 l lichide (apa plată, ceai).
  3. Cu 24h de ore înainte, a se evita consumul de dulciuri; nu se consumă alimente care pot fermenta (fructe,lapte),
  4. În cazul în care sunteți balonat, se recomandă ca în ziua precedentă investigației să se administreze medicamente ca Espumisan sau Sab simplex (1-2 tablete de 3ori/zi sau 1 lingură în seară dinaintea examinării și 1 lingură cu 3 ore înaintea examinării).

În cazul ecografiei urologice,

  1. consumați 1 l de apa plată într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigație;
  2. pacientul nu trebuie să urineze, astfel vezica urinară va fi plină și va permite vizualizarea structurilor adiacente.
 

Analizele medicale se realizează prin recoltarea de probe biologice, care după analiza în laborator furnizează informaţii de bază privind funcţionarea organelor, cât şi stadiul de dezvoltare a anumitor afecţiuni.

Corectitudinea acestor indici de măsurare a stării de sănătate depinde în mare măsură de performanţele laboratorului în care sunt efectuate analizele, însă şi pregătirea pacientului înainte de recoltarea probelor biologice este extrem de importantă.

Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), evitaţi consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate şi alcool precum şi efortul fizic intens şi stresul în zilele care preced recoltarea şi nu consumaţi alimente şi lichide în dimineaţa zilei în care se recoltează sângele.

Recoltarea sângelui se face dimineaţa, după un repaus alimentar de 12 ore.

 

Urocultura este metoda prin care se permite, prin cultivarea și analiza probelor de urină, identificarea agenților patogeni care produc infecții ale tractului urinar. Testul de urocultura este utilizat in laboratoarele de microbiologie clinică, fiind recomandat de medicul specialist pentru a stabili existența unei infectii a căilor urinare. Proba de urină folosită pentru urocultura poate fi prelevată în unitatea medicală sau la domiciliul pacientului dacă se respectă instrucțiunile de recoltare.

Recoltarea se face într-un recipient special – urocultor – de unică folosință, steril, cu capac etans, pentru a preveni contaminarea probei. Volumul de urină necesar unui test uzual este de 10 – 15 ml.

Recomandări pentru recoltarea probei de urină pentru urocultura :

  • se recomandă recoltarea din prima urina de dimineață sau se acceptă un eșantion de urină obținut după cca 4 ore de staza vezicală (lipsa micțiunii)
  • se face toaleta riguroasă a regiunii urogenitale cu apă și săpun (nu se utilizează substanțe sau soluții dezinfectante) și se șterge regiunea cu un prosop curat sau compresă sterilă; la bărbați se recomandă ca toaleta locală să se efectueze cu decalotarea glandului
  • la femei, în cazul în care este prezentă o secreăție genitală abundentă, alături de toaleta riguroasă se va introduce în vagin un tampon steril. Se recomandă ca pacienta să îndepărteze cu degetele labiile, astfel încât jetul urinar să nu ia contact cu acestea sau cu părul pubian.
  • se recoltează o cantitate de cca 20 ml de urină din jetul mijlociu direct în recipientul steril (primul jet se lasă să curgă în toaletă)
  • nu se vor atinge pereții interiori ai urocultorului; la sfârșitul recoltării, capacul se înfiletează strâns pe urocultor pentru evitarea scurgerii urinei și contaminării acesteia

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienței tratamentului antibiotic, urina se recoltează dupa 5 – 7 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.

Urina se recoltează în recipiente sterile procurate de la laborator (urocultoare sterile pentru adulți). Daca proba nu poate fi transportată în maxim 2 ore la laborator, aceasta se păstrează la temperatura 2 – 8°C. Este de preferat ca recoltarea probei să nu fie precedată sau urmată de recoltarea altei probe biologice (secreție uretrală / vaginală; spermocultura).

 
 
Spermocultura este metoda ce permite, prin analizarea și cultivarea probelor de spermă, identificarea agenților patogeni responsabili de infecțiile tractului genital masculin.

Spermocultura poate releva agentul patogen responsabil în prostatite, uretro-prostatite, veziculite seminale, orhite, dar și cauza infertilității masculine atunci când se face concomitent cu spermograma. Testul de spermocultură este utilizat în laboratoarele de microbiologie clinică, fiind indicat de medicul specialist urolog.

Recomandări pentru testul spermocultură :

  • recoltarea se efectueaza după 24 de ore de abstinență sexuală, înainte de începerea unui tratament antibiotic
  • este de preferat ca recoltarea probei să nu fie precedată sau urmată de recoltarea altei probe biologice (secreție uretrală; urocultură).
  • înainte de recoltare se efectuează toaleta organelor genitale cu apă și săpun și ștergerea prin tamponare cu comprese sterile
  • recoltarea se efectuează prin masturbare direct în recipient steril (urocultor)
  • proba se aduce în laborator în maxim 1 oră de la emisie

Spermograma este metoda prin care se permite explorarea funcției testiculului. Spermograma reprezintă examinarea microscopică a spermei eliberată în urma unei ejaculări. Spermograma se folosește pentru stabilirea capacității de procreere a bărbatului, în cadrul unui cuplu în care se întâlnește sterilitatea. Spermograma analizează volumul, numărul, mobilitatea și aspectul spermatozoizilor.

Recomandări pentru spermogramă :

  • recoltarea se va face după o perioadă de minim 3 zile de abstinență și oprirea consumului de cafea, tutun și alcool
  • recoltarea se va face după urinare, pentru a elimina germenii prezenți în canalul uretral
  • recoltarea întregii cantități de spermă emisă se va face prin masturbare, direct în recipient
  • se recomandă menținerea probei la temperatura corpului după recoltare
  • transportul probei la laborator (dacă nu este recoltată la laborator) trebuie efectuat cât mai rapid – maxim 60 minute­
  • se va specifica pe recipient ora recoltării
 
 
 

Examenul de secreție uretrală este metoda prin care se identifică agenții patogeni responsabili de infecția uretrei masculine și / sau a prostatei. Examenul de secreție uretrală poate releva atât bacterii „obișnuite”, cât și fungi (ciuperci), dar și microorganisme „speciale”, cum ar fi Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hommini sau Ureaplasma urealiticum, responsabile de uretrite sau uretro-prostatite. Testul de secreție uretrală este utilizat în laboratoarele de microbiologie clinică, fiind indicat de medicul specialist urolog.

Recoltarea se face de către personalul mediu, instruit în prealabil de către medicul specialist, la cabinetul de recoltări (proba nu se va recolta de către pacient sau la domiciliu).

Se insista asupra faptului că recoltarea să se facă dimineața, fără ca pacientul să-și facă toaleta organelor genitale sau să urineze.

Este de preferat ca recoltarea probei să nu fie precedată sau urmată de recoltarea altei probe biologice (spermocultura; urocultura).

Recoltarea probei poate fi precedată sau urmată de recoltarea secreției de șant balano-preputial în aceleași condiții de pregătire.

Recoltarea se efectuează cu mânuși.

Pacientul se așează în poziție culcată și se atenționează că recoltarea prevede o manevra neplacută. Tamponul se introduce în uretră blând, cu mișcări fine de rotație până la o adâncime de cca 2 cm. La retragere se imprimă tamponului tot mișcări de rotație.

Recoltarea pentru antigene genitale din secreția uretrală (Chlamydia trachomatis și Mycoplasma hommini / Ureaplasma urealiticum) trebuie să se desfășoare în urma aceleiași pregătiri și în aceleași condiții.

Examenul de secreție prostatică este metoda prin care se identifică agenții patogeni responsabili de infecția prostatei și / sau a veziculelor seminale. Examenul de secreție prostatică este o examinare a lichidului seminal rezultat în urma masajului transrectal a prostatei.

Testul de secreție prostatică este utilizat în laboratoarele de microbiologie clinică, fiind indicat de medicul specialist urolog.

Recoltarea se face de către medicul urolog, la cabinet, după o perioadă de minim 12 ore de abstinență sexuală. Nu sunt necesare atenționări speciale cu privire la urinat sau toaleta urogenitală.

Se efectuează tuseu rectal cu masarea prostatei aproximativ 2 – 3 minute și se recoltează secreția prostatică în aceeași manieră ca și recoltarea secreției uretrale.

Pacientul se asează în poziție culcată și se atentionează că recoltarea prevede o manevra neplăcută. Tamponul se introduce în uretra blând, cu mișcări fine de rotație până la o adâncime de cca 2 cm. La retragere se imprimă tamponului tot mișcări de rotație.

Verified by ExactMetrics