Pneumologie

Medicina modernă care te ajută să respiri mai ușor”

P neumologia este o ramură a medicinei care studiază aparatul respirator în condiții normale și patologice. Pneumologia include depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator, prin mijloace nechirurgicale.

Ce ar trebui să știi despre Pneumologie?

Sistemul respirator este format din organele care te ajută să respiri și anume: căile respiratorii, plămânii și mușchii respiratori.

Medicii pneumologi se ocupă de mai multe tipuri de afecțiuni respiratorii, inclusiv afecțiuni infecțioase, structurale, inflamatorii și neoplazice (bazate pe tumori).

Pneumologii tratează de obicei astmul, bronșita, boala pulmonară obstructivă cronică, emfizemul și apneea obstructivă de somn.

Alte domenii comune ale pulmonologiei includ transplantul pulmonar, boală pulmonară obstructivă, boală pulmonară interstițială și boală vasculară pulmonară (hipertensiune pulmonară și embolie pulmonară)

 

 

Pneumologia este acea ramură a medicinei care studiază și tratează afectiunile sistemului respirator( plamani, bronhii, pleura ) si ale mediastinului. Un pneumolog diagnostichează și tratează afecțiuni respiratorii de tip inflamator, infecțios, imun, neoplazic.

Este important sa nu fie confundata cu chirurgia toracica, ramura medicinei care se ocupa cu tratamentul chirurgical al aparatului respirator.

Simptomele cele mai frecvente care sugereaza o afectare a aparatului respirator si pentru care se recomanda un consult pneumologic sunt reprezentate de:
1. Tusea persistentă cu expectoraţie;
2. Dificultate în respiraţie;
3. Şuierat în piept;
4. Senzaţie de sufocare;
4. Oboseală accentuată la cel mai mic efort.

Aceste simtome sunt de multe ori considerate normale, mai ales de catre fumatori, dar ele pot fi semne ale unei posibile afectiuni pulmonare.

Potrivit unui studiu semnalat de Societatea Română de Pneumologie, se pare că peste 89% din populaţie nu a auzit niciodată de BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), boala care se instalează lent după mulţi ani de fumat. Iar semnele de mai sus sunt primele care ar trebui să te îngrijoreze şi să te trimită la un consult medical.

BPOC este o boală de plămâni care afectează 300 milioane de oameni din întreaga lume și cauzează anual moartea a peste trei milioane de oameni.

În România cel putin un milion de oameni sufera de BPOC.

Specialiștii atenționează că în următorii patru ani BPOC va deveni a treia cauză de deces din lume, depășind alte afecțiuni mai cunoscute, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

Pe langa examenul clinic, in cadrul cabinetului de pneumologie se pot efectua investigatii paraclinice pentru a stabili concret diagnosticul afectiunii pulmonare:

 • analize de laborator;
 • pulsoximetrie;
 • spirometrie;
 • bronhoscopie;
 • imagistica medicala

De ce să alegi departamentul de Pneumologie al Spitalului Uromed?

Îngrijiri de specialitate: Medicii noștri au o pregătire avansată având avantajul multor ani de experiență și cursuri absolvite. Nivelul înalt de pregătire al cadrelor medicale alături de aparatură modernă și ambianța plăcută duc la o recuperare rapidă și la mai puține complicații.

Efectuăm bronhoscopii fără timpi de așteptare mari și în condiții de siguranță.

Bronhoscopia este o investigație nedureroasă, într-o oarecare măsură neplăcută, dar nepericuloasă. Această presupune explorarea arborelui bronșic cu ajutorul unui aparat subțire și flexibil numit fibrobronhoscop. El are formă unui tub care are în vârf o cameră video, cu care medicul poate vizualiza interiorul arborelui bronșic pe un monitor.

Bronhoscopia se efectuează în principal pentru:

 • recoltare biopsii din tumori pulmonare/mediastinale cu expresie endobronșică/abordabile endoscopic,
 • recoltare aspirat bronșic pentru citologie, floră nespecifică și specifică-scop diagnostic,
 • explorare endobronșică pentru aprecierea operabilității tumorilor pulmonare,
 • toaletă bronșică, aspirare secreții bronșice în boli supurative pulmonare,
 • diagnostic și localizare sursă hemoptizii,
 • extragere corpi străini endobronșici.
Prețuri Consultații

 

Consultație pneumologică200 RON
Control150 RON
Bronhoscopie300 RON

 

Medicii noștri

Dr. Stanciu Alexandru

Medic primar Pneumologie

Dr. Goicea Răzvan

Medic specialist Pneumologie